Monday, January 30, 2012

mereka jadi doktor

Assalamualaikum :)

apa rasanya kalau kita dapat ambik course medical? belajar sungguh-sungguh untuk jadi doktor. mesti best kan? dulu masa kecil bukan main semangat kau mau jadi doktor. bila dah habis SPM, tinggal berapa orang ja lagi yang masih gagah dengan cita-cita untuk jadi doktor. 

tapi bukan semua orang mampu belajar untuk jadi doktor. yalah, tengoklah cara diorang study, NON-STOP. and kalau bakal-bakal doktor dekat UMS tu, kalau tak silap diorang every 2 weeks ada test. and diorang mesti at least 3.0 or 3.5 above. kalau tak silap. yang course biasa mcm kita ne, dapat 2.0 pun dah syukur sangat kan? hebatnya mereka :D


yang ne kamus psikologi :D

apa pun, itu dah kira part mereka. they do what they suppose to, and as of us, kita buatlah part kita dengan baik. tak kisahlah kau ambik engineering, education or apa pun, kau kena lah buat sehabis baik. tu part kita, and tu takdir kita. 

A friend of mine has give her words ; buatlah apa pun dengan hati yang ikhlas :)

9 comments:

mysara said...

apa je bidang yg kte amik, kte kena wt sehabis baik...
yg pntg, effort + doa..:)

Fikri said...

Stiap kos ada kelebihan masing2. hehe :D

rangjey said...

everything tu has been planned by ALLAH..ALLAH knows best...

n when ALLAH has made tht,it's our turn to make it happen.suma benda ada hikmah.
so,do our best in whtever we're in..
not just studies but everything.
tht's wht they called a productive muslim.insyaALLAH.*tetiba masuk bab productive muslim*hohohohoh

Diyana Norman said...

betol... dktor mmg terer buat dorg terer dlm bidg dorg. mcm kite lah. terer dlm bidg kite sniri,

IJAT360 said...

ok.Buku kau tebal.hehe

eyka syasya said...

thanks semua :) ijat highlight buku pula :p

Ct Aja said...

betul...tak boleh nak bezakan pointer lain2 course kan... doc lg ssh... yang penting berusahakan.........

Alfi Kasran said...

AAA...saya minat sangat psikologi :DDDD

Arham Md Ali said...

Haha, saya belajar Medik ^__^
Interesitng la, boleh kenal ramai orang.

Realitinye kerja doktor ni kita kene pandai bercakap dan ambil hati orang. Sebab kadang2 pesakit malu nak bgtau hal diorang.

Yang inject2, bagi ubat tu semua nurse yang buat.