Sunday, January 16, 2011

mari beringat.

Assalamualaikum . . .

sudah, lama sangat tak update blog. malas sebab line internet lambat sangat. macam siput. asal malam, mesti slow. malas lah. then faktor penyokong sebab tak tahu nak update apa.

last night saya tengok rancangan TV - SELAMI JIWA bersama Dato Fadzillah Haji Kamsah. tajuk yg dorang kupas semalam, isu SIHIR. best sangat tetamu undangan semalam, pandai kupas isu dengan sangat menarik. that's why saya lekat depan tv. HEHE.

then beberapa hari ne asyik mimpi yg bukan-bukan. mimpi hantu lah, kena kejar lah, then siap mimpi alam kayangan pula. entah apa-apa lah mimpi saya. mainan tidur, jangan layan sangat. then sampailah tahap mimpi pasal kematian. tu yg tak boleh tahan tuh. takutnya bila sedar yg Allah boleh ambik nyawa kita bila-bila sahaja. then mungkin saya masih trauma sebab tengok arwah mak meninggal depan mata, tanpa bantuan orang lain. first time beb ! sampai bila-bila ingatan tuh tetap ada.

so, entry kali ne saya cuma mahu share pasal TANDA-TANDA KEMATIAN. yg dah tahu, sudah. yg tak tahu, meh baca.






Adapun tanda-tanda ini terbahagi kepada beberapa keadaan :

TANDA 100 HARI SEBELUM MATI.

Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya
akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya.
Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma
samada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku
lazimnya selepas waktu Asar.
Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan
mengalami getaran atau seakan-akan mengigil. Contohnya seperti daging
lembu yang baru disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti
kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar. Tanda ini
rasanya lazat dan bagi mereka sedar dan berdetik di hati bahawa
mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan
hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini. Bagi mereka yang
tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan
tanpa memikirkan soal kematian, tanda ini akan lenyap begitu sahaja
tanpa sebarang munafaat. Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini
maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada
untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa
atau ditinggalkan sesudah mati.


TANDA 40 HARI SEBELUM MATI

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita
akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita
akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka
malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat
persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti
kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikat maut ini akan
memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka
yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika. Adapun
malaikat maut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut
nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.


TANDA 7 HARI SEBELUM MATI

Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan
musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-
tiba ianya berselera untuk makan.


TANDA 3 HARI SEBELUM MATI

Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita
iaitu diantara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka
berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi
banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan
memandikan kita nanti.
Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi
orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat
dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu
di mana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam.
Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan
sukar ditegakkan.


TANDA 1 HARI SEBELUM MATI

Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu
denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini
menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan
harinya.


TANDA AKHIR.

Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk
di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya
akan naik ke bahagian halkum.Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikat maut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang
akan mematikan pula.


tujuan entry ne dibuat sekadar untuk mengingatkan diri sendiri dan pembaca. bukan mahu takut-takutkan. tapi memang layak kita semua takut dan ingat mati. saya bukan mahu bagi ceramah, apatah lagi buat forum or diskusi ya.
















LOVE,
cik eyka

4 comments:

Miss dorayAki said...

salam eyka.aki dtg ni. tq tuk sharing tu. best! ;)

syasya said...

wslm dear. hehe.makaceh dtg dear :)

Miss dorayAki said...

syamer2. kali ke2 dtg nk folo. ;)

syasya said...

makaceh dear :) nty dtg lg ye :)